Χαιρετισμός Διευθυντή

Αγαπητές σπουδάστριες, αγαπητοί σπουδαστές,

Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη εποχή με τον άνθρωπο να αγωνίζεται, ώστε να αντιμετωπίσει νέες και διαφορετικές προκλήσεις επιβίωσης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και συχνά αφιλόξενο περιβάλλον. Ο άνθρωπος, ευρισκόμενος σε ένα συνεχή ανταγωνισμό με το συνάνθρωπό του, συχνά τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα τόσο την ίδια του την επιβίωση όσο και το μέλλον των επόμενων γενεών. Η οικονομία σε ολόκληρο τον πλανήτη παραπαίει, το φυσικό περιβάλλον κινδυνεύει ενώ οι προκλήσεις υψώνονται μπροστά μας όπως ποτέ προηγουμένως.

Αναμφίβολα, οι συνέπειες των παραπάνω επηρεάζουν πρώτιστα τους νέους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, οι νέοι/-ες, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους σε δαπανηρά, επίπονα και μακροχρόνια προγράμματα εκπαίδευσης, έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας, η οποία δε μοιάζει καθόλου στα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Η παρούσα δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει δημιουργήσει δυσβάσταχτα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία πλήττουν ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Οι νέοι/-ες δεν μπορούν να αντιπαλέψουν τον ανταγωνισμό και τις τεράστιες προκλήσεις χωρίς εφόδια. Καλούμαστε, λοιπόν, να δώσουμε στις νέες και τους νέους μας, μα και σε κάθε άτομο που βγαίνει στην αγορά εργασίας, το δικαίωμα να είναι ανταγωνιστικές/-οί και παραγωγικές/-οί, περήφανοι για τον τόπο τους, ο οποίος θα αποτελεί το χώρο της δραστηριοποίησής τους. Η δύναμη και η αξία κάθε λαού βρίσκεται στην ικανότητά του να αναπροσαρμόζει και να αναπροσαρμόζεται, να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν να εξελίξουν τους πολίτες του. Άλλωστε, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η έκρηξη γνώσεων και η συνύπαρξή μας με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους λαούς απαιτούν μια συνεχή σχέση των πολιτών με το χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Τα ΜΙΕΕΚ, με τη συνεχή διεύρυνση των Προγραμμάτων Σπουδών και τις ίσες ευκαιρίες που προσφέρουν, είναι δεσμευμένα στην παροχή πρόσβασης στη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε ένα ανώτερο επίπεδο. Υπηρετώντας το τρίπτυχο γνώση – κατάρτιση – εργασία αποτελούν τη γέφυρα που ενώνει τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, με την εργασία, τη συνεχή κατάρτιση και εν τέλει την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, τα ΜΙΕΕΚ είναι αφοσιωμένα στην ικανοποίηση των αναγκών των αποφοίτων της Μέσης Εκπαίδευσης που δεν ακολουθούν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, αλλά χρειάζονται κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς που δεν προσφέρονται σε μεταλυκειακό επίπεδο από άλλες Δημόσιες Σχολές ή συναφείς οργανισμούς της Δημοκρατίας, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση και ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, τα Προγράμματα ΜΙΕΕΚ προσφέρουν προγράμματα για περαιτέρω προώθηση της Δια Βίου Εκπαίδευσης, με έμφαση στην υποστήριξη της προσαρμοστικότητας του εργατικού δυναμικού και τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων παραγωγικών διαδικασιών, δράσεις που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα ΜΙΕΕΚ και να σας διαβεβαιώσω ότι ως σπουδαστές/-ριες των ΜΙΕΕΚ θα ενταχθείτε σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, με σπουδές, οι οποίες θα διαμορφώσουν αποτελεσματικά τη μελλοντική ή υπάρχουσα επαγγελματική σας σταδιοδρομία ενισχύοντας τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες.

Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης
Γενικός Διευθυντής ΜΙΕΕΚ

Είσοδος (κινητές συσκευές)