• Εισδοχή
    Σπουδαστών

    Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026

    Για Υποβολή Αίτησης Εισδοχής
    πατήστε εδώ
  • Εισδοχή
    Σπουδαστών

    Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026

    Για Υποβολή Αίτησης Εισδοχής
    πατήστε εδώ
  • Εισδοχή
    Σπουδαστών

    Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026

    Για Υποβολή Αίτησης Εισδοχής
    πατήστε εδώ

REST - Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος

Με το τέλος του προγράμματος ο/η σπουδαστής/-τρια θα είναι σε θέση να:
  • Γνωρίζει τις επαγγελματικές δεξιότητες στο γνωστικό αντικείμενο και να εφαρμόζει τις σωστές διαδικασίες, μεθόδους και τεχνικές παράθεσης τροφίμων και ποτών.
  • Λαμβάνει αποφάσεις και επιλύει προβλήματα μέσα σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.
  • Εφαρμόζει διάφορες τεχνικές επαγγελματικής εξυπηρέτησης σε επιχειρήσεις εστιατορίων και μπαρ και προωθεί την ομαδική εργασία στον χώρο εργασίας.
  • Προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη και μεθόδους παράθεσης τροφίμων και ποτών.
  • Ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε διαφορετικά είδη κοινού, σκοπούς παραθέσεων και καταστάσεις σε εστιατόρια ή μπαρ.
  • Ενεργεί με βάση τις αξίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
  • Αναπροσαρμόζεται στη μεταβαλλόμενη φύση και τις ανάγκες της βιομηχανίας υπηρεσιών και τις τάσεις της αγοράς.

REST - Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Κωδικός
Περιγραφή
 
Γνώση και Κατανόηση
LO: 01 Αναφέρουν τις επαγγελματικές γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο για την εφαρμογή των σωστών διαδικασιών, μεθόδων και τεχνικών στην παράθεση τροφίμων και ποτών.
LO: 02 Εξηγούν τις καλές πρακτικές κατά την παράθεση τροφίμων και ποτών.
LO: 03 Αναγνωρίζουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ποιότητας σε όλους τους πελάτες, ως επαγγελματίες πρώτης γραμμής.
 
Τεχνικές Δεξιότητες
LO: 04 Αξιοποιούν τις επαγγελματικές ικανότητες και την εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της παράθεσης των τροφίμων και ποτών σε εστιατόρια και μπαρ.
LO: 05 Λαμβάνουν αποφάσεις και επιλύουν προβλήματα, χρησιμοποιώντας επαγγελματικές ιδέες, μεθόδους και τεχνικές για την εξασφάλιση προτύπων ποιότητας υπηρεσιών.
LO: 06 Εφαρμόζουν επαγγελματικές δεξιότητες και καλλιεργούν ποιοτική κουλτούρα υπηρεσιών φιλοξενίας μέσα από τα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα και την πρακτική κατάρτιση.
 
Επαγγελματικές Ικανότητες
LO: 07 Εφαρμόζουν επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την αφετηρία της σταδιοδρομίας τους στον κλάδο των μπαρ και εστιατορίων.
LO: 08 Συμμετέχουν στην απόκτηση πρακτικής και επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα των μπαρ και εστιατορίων.
LO: 09 Ενθαρρύνουν την ποιοτική και επαγγελματική κουλτούρα φιλοξενίας και εξυπηρέτησης πελατών.

REST - Σκοπός Προγράμματος

Το Πρόγραμμα «Τέχνες Εστίασης» εισάγει τους/τις σπουδαστές/τριες στις βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον κλάδο των μπαρ και εστιατορίων για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι σπουδαστές/τριες θα μάθουν τις σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές παράθεσης τροφίμων και ποτών, ακολουθώντας τις τάσεις της βιομηχανίας και τις ανάγκες της αγοράς.

Το πρόγραμμα καταρτίζει τους/τις σπουδαστές/τριες στις βασικές έννοιες των υπηρεσιών εστίασης προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής σε ένα διαφοροποιημένο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον ενός μπαρ ή εστιατορίου.

Ο συνδυασμός της διαδικασίας εκμάθησης στην τάξη, η εκτεταμένη πρακτική εφαρμογή στα εργαστήρια και η επαγγελματική κατάρτιση σε εστιατόρια και μπαρ, επιτρέπουν στους/στις σπουδαστές/τριες να αναπτύξουν το γνωστικό τους υπόβαθρο σε θέματα που άπτονται των λειτουργιών των εστιατορίων και μπαρ.

Ειδικότερα, θα αναπτύξουν τις επαγγελματικές ικανότητες που σχετίζονται με τις παραθέσεις τροφίμων και ποτών, τις επαγγελματικές γνώσεις στο κρασί, την παραγωγή και σερβίρισμα ποτών και κοκτέιλ, όπως επίσης και τις γνώσεις μπαρίστα. Η μοντέρνα διάρθρωση του προγράμματος ενισχύει την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων, προκειμένου να εισέλθουν με επιτυχία στην αγορά εργασίας και να εργαστούν σε διάφορα εστιατόρια, μπαρ ή ξενοδοχεία.

REST - Περιγραφή / Προφίλ Αποφοίτου/-ης

Περιγραφή / Προφίλ Αποφοίτου/-ης

Οι απόφοιτοι μέσα από την εφαρμογή των γνώσεων που θα αποκομίσουν από την τάξη, την πρακτική κατάρτισης από τα εργαστηριακά μαθήματα και τη βιομηχανική εμπειρία, θα αναπτύξουν την ικανότητα να εφαρμόζουν καλές πρακτικές εργασίας στη λειτουργία των εστιατορίων και μπαρ κατά την παράθεση τροφίμων και ποτών. Επίσης, οι απόφοιτοι θα κατέχουν τεχνικές γνώσεις στη γευσιγνωσία και τη σύζευξη κρασιού και φαγητών, βασικές δεξιότητες μπαρίστα, καθώς επίσης στη παραγωγή και παράθεση αλκοολούχων και μη ποτών. Τέλος, οι σπουδαστές/τριες θα διαχειρίζονται το εστιατόριο και τις διαπροσωπικές σχέσεις με τρόπο που βελτιώνουν τη διαδικασία εξυπηρέτησης των πελατών. Υιοθετώντας υψηλές προδιαγραφές ποιότητας θα μπορούν ταυτόχρονα να αναπροσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, ακολουθώντας την εθιμοτυπία της φιλοξενίας. Οι απόφοιτοι θα μπορούν να εργοδοτηθούν σε βασικές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ.



  • 1
  • 2

Είσοδος (κινητές συσκευές)