REST - Σκοπός Προγράμματος

Το Πρόγραμμα «Τέχνες Εστίασης» εισάγει τους/τις σπουδαστές/τριες στις βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον κλάδο των μπαρ και εστιατορίων για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι σπουδαστές/τριες θα μάθουν τις σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές παράθεσης τροφίμων και ποτών, ακολουθώντας τις τάσεις της βιομηχανίας και τις ανάγκες της αγοράς.

Το πρόγραμμα καταρτίζει τους/τις σπουδαστές/τριες στις βασικές έννοιες των υπηρεσιών εστίασης προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής σε ένα διαφοροποιημένο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον ενός μπαρ ή εστιατορίου.

Ο συνδυασμός της διαδικασίας εκμάθησης στην τάξη, η εκτεταμένη πρακτική εφαρμογή στα εργαστήρια και η επαγγελματική κατάρτιση σε εστιατόρια και μπαρ, επιτρέπουν στους/στις σπουδαστές/τριες να αναπτύξουν το γνωστικό τους υπόβαθρο σε θέματα που άπτονται των λειτουργιών των εστιατορίων και μπαρ.

Ειδικότερα, θα αναπτύξουν τις επαγγελματικές ικανότητες που σχετίζονται με τις παραθέσεις τροφίμων και ποτών, τις επαγγελματικές γνώσεις στο κρασί, την παραγωγή και σερβίρισμα ποτών και κοκτέιλ, όπως επίσης και τις γνώσεις μπαρίστα. Η μοντέρνα διάρθρωση του προγράμματος ενισχύει την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων, προκειμένου να εισέλθουν με επιτυχία στην αγορά εργασίας και να εργαστούν σε διάφορα εστιατόρια, μπαρ ή ξενοδοχεία.

REST - Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Κωδικός
Περιγραφή
 
Γνώση και Κατανόηση
LO: 01 Αναφέρουν τις επαγγελματικές γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο για την εφαρμογή των σωστών διαδικασιών, μεθόδων και τεχνικών στην παράθεση τροφίμων και ποτών.
LO: 02 Εξηγούν τις καλές πρακτικές κατά την παράθεση τροφίμων και ποτών.
LO: 03 Αναγνωρίζουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ποιότητας σε όλους τους πελάτες, ως επαγγελματίες πρώτης γραμμής.
 
Τεχνικές Δεξιότητες
LO: 04 Αξιοποιούν τις επαγγελματικές ικανότητες και την εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της παράθεσης των τροφίμων και ποτών σε εστιατόρια και μπαρ.
LO: 05 Λαμβάνουν αποφάσεις και επιλύουν προβλήματα, χρησιμοποιώντας επαγγελματικές ιδέες, μεθόδους και τεχνικές για την εξασφάλιση προτύπων ποιότητας υπηρεσιών.
LO: 06 Εφαρμόζουν επαγγελματικές δεξιότητες και καλλιεργούν ποιοτική κουλτούρα υπηρεσιών φιλοξενίας μέσα από τα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα και την πρακτική κατάρτιση.
 
Επαγγελματικές Ικανότητες
LO: 07 Εφαρμόζουν επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την αφετηρία της σταδιοδρομίας τους στον κλάδο των μπαρ και εστιατορίων.
LO: 08 Συμμετέχουν στην απόκτηση πρακτικής και επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα των μπαρ και εστιατορίων.
LO: 09 Ενθαρρύνουν την ποιοτική και επαγγελματική κουλτούρα φιλοξενίας και εξυπηρέτησης πελατών.

REST - Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος

Με το τέλος του προγράμματος ο/η σπουδαστής/-τρια θα είναι σε θέση να:
  • Γνωρίζει τις επαγγελματικές δεξιότητες στο γνωστικό αντικείμενο και να εφαρμόζει τις σωστές διαδικασίες, μεθόδους και τεχνικές παράθεσης τροφίμων και ποτών.
  • Λαμβάνει αποφάσεις και επιλύει προβλήματα μέσα σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.
  • Εφαρμόζει διάφορες τεχνικές επαγγελματικής εξυπηρέτησης σε επιχειρήσεις εστιατορίων και μπαρ και προωθεί την ομαδική εργασία στον χώρο εργασίας.
  • Προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη και μεθόδους παράθεσης τροφίμων και ποτών.
  • Ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε διαφορετικά είδη κοινού, σκοπούς παραθέσεων και καταστάσεις σε εστιατόρια ή μπαρ.
  • Ενεργεί με βάση τις αξίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
  • Αναπροσαρμόζεται στη μεταβαλλόμενη φύση και τις ανάγκες της βιομηχανίας υπηρεσιών και τις τάσεις της αγοράς.

REST - Μαθήματα Προγράμματος και Ώρες Διδασκαλίας

Μαθήματα Προγράμματος και Ώρες Διδασκαλίας:
Εξάμηνο Κωδικός Μαθήματος Μάθημα Ώρες ανά Εβδομάδα Σύνολο Ωρών Μαθήματος ανά Εξάμηνο Ποσοστό επί Συνόλου Ωρών Μαθήματος
(Θ) (Ε) (Θ) (Ε) (Θ) (Ε)
1 REST 0101 Υγιεινή Τροφίμων 2   28   8%  
1 REST 0102 English for the Foodservice Industry I 2   28   8%  
1 REST 0103 Διαδικασίες Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών 2   28   8%  
1 REST 0104 Βασικές Υπολογιστικές Εφαρμογές σε Εστιατόρια 2   28   8%  
1 REST 0105 Βασικές Αρχές Παράθεσης Τροφίμων και Ποτών I   10   140   46%
1 REST 0106 Γευσιγνωσία Κρασιών και Ποτών   5   70   23%
2 REST 0201 Βασικές Αρχές Κοστολόγησης 2   28   8%  
2 REST 0202 English for the Foodservice Industry II 2   28   8%  
2 REST 0203 Σχεδιασμός Υποδομών Εστιατορίου και Κουζίνας 2   28   8%  
2 REST 0204 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εδεσματολογίου 2   28   8%  
2 REST 0205 Παραγωγή Κοκτέιλ και Παράθεση Ποτών Ι   10   140   46%
2 REST 0206 Ειδικές Μέθοδοι Παράθεσης Τροφίμων και Ποτών I   5   70   23%
2 REST 0207 Πρακτική Εξάσκηση - 6 Eβδομάδες            
3 REST 0301 Επιχειρηματικότητα 2   28   8%  
3 REST 0302 Οργάνωση και Διοίκηση Εστιατορίου και Κουζίνας 2   28   8%  
3 REST 0303 Ασφάλεια Τροφίμων 2   28   8%  
3 REST 0304 Εξυπηρέτηση Πελατών και Επικοινωνία 2   28   8%  
3 REST 0305 Παραθέσεις Δεξιώσεων και Ειδικών Εκδηλώσεων   10   140   46%
3 REST 0306 Εισαγωγή στις Δεξιότητες Μπαρίστα   5   70   23%
4 REST 0401 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εποπτικές Ικανότητες 2   28   8%  
4 REST 0402 Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ 2   28   8%  
4 REST 0403 Διαχείριση Λειτουργιών Εστιατορίου 2   28   8%  
4 REST 0404 Εισαγωγή στις Λογιστικές και Οικονομικές Καταστάσεις Εστιατορίων 2   28   8%  
4 REST 0405 Ειδικές Μέθοδοι Παράθεσης Τροφίμων και Ποτών ΙΙ   5   70   23%
4 REST 0406 Παραγωγή Κοκτέιλ και Παράθεση Ποτών ΙΙ   5   70   23%
4 REST 0407 Εισαγωγή στη Μιξολογία   5   70   23%
4 REST 0408 Πρακτική Εξάσκηση - 6 Εβδομάδες            

REST - Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

Εξάμηνο Κωδικός Μαθήματος Μάθημα Αρχείο
1 REST 0101 Υγιεινή Τροφίμων
1 REST 0102 English for the Foodservice Industry I
1 REST 0103 Διαδικασίες Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών
1 REST 0104 Βασικές Υπολογιστικές Εφαρμογές σε Εστιατόρια
1 REST 0105 Βασικές Αρχές Παράθεσης Τροφίμων και Ποτών I
1 REST 0106 Γευσιγνωσία Κρασιών και Ποτών
2 REST 0201 Βασικές Αρχές Κοστολόγησης
2 REST 0202 English for the Foodservice Industry II
2 REST 0203 Σχεδιασμός Υποδομών Εστιατορίου και Κουζίνας
2 REST 0204 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εδεσματολογίου
2 REST 0205 Παραγωγή Κοκτέιλ και Παράθεση Ποτών Ι
2 REST 0206 Ειδικές Μέθοδοι Παράθεσης Τροφίμων και Ποτών I
2 REST 0207 Πρακτική Κατάρτιση Ι
3 REST 0301 Επιχειρηματικότητα
3 REST 0302 Οργάνωση και Διοίκηση Εστιατορίου και Κουζίνας
3 REST 0303 Ασφάλεια Τροφίμων
3 REST 0304 Εξυπηρέτηση Πελατών και Επικοινωνία
3 REST 0305 Παραθέσεις Δεξιώσεων και Ειδικών Εκδηλώσεων
3 REST 0306 Εισαγωγή στις Δεξιότητες Μπαρίστα
4 REST 0401 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εποπτικές Ικανότητες
4 REST 0402 Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ
4 REST 0403 Διαχείριση Λειτουργιών Εστιατορίου
4 REST 0404 Εισαγωγή στις Λογιστικές και Οικονομικές Καταστάσεις Εστιατορίων
4 REST 0405 Ειδικές Μέθοδοι Παράθεσης Τροφίμων και Ποτών ΙΙ
4 REST 0406 Παραγωγή Κοκτέιλ και Παράθεση Ποτών ΙΙ
4 REST 0407 Εισαγωγή στη Μιξολογία
4 REST 0408 Πρακτική Κατάρτιση ΙΙ

Είσοδος (κινητές συσκευές)